Kategorier
Mjød

2024

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 :: 2024 ::

:: Røsslyng og appelsin ::
13,4 %. Brygget på 3/5 røsslynghonning og 2/5 akasiehonning. Etter gjæring tilsatt avkok av bittert appelsinskall (0,5g pr liter). Te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 109, FG 0, SG 2
——
Målet er å lage en hvitvinliknende mjød med tydelig røsslyng og et pent hint appelsin.

:: Jordbær og rabarbra, nederland ::
11,6 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 akasiehonning, med saft fra 150g nederlandske jordbær- og 75g lokal rabarbra pr liter. Te for munnfølelse. Medium lav sødme.
OG 96, FG 5, SG 5
——
Tydelig jordbær treffer først, deretter surheten fra rabarbraen. Fin blanding. Usikker på om mindre sukker hadde vært fordelaktig.

:: Einerbær ::
11 %. Brygget på 1/4 røsslyng- og 3/4 fjellhonning. Etter gjæring tilsatt avkok av 1g einerbær pr liter. Lav sødme.
OG 87, FG 0, SG 4
——
Jeg er uviss på hva einerbær skal smake, men mjøden er nydelig. Fin honning, litt bitterhet fra «noe», fin sødme. Hadde t. o.m. tålt mindre sødme. Savner tanniner for å gjøre den mindre «saftete».

:: Jordbær og rabarbra, Egypt ::
11,5 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 akasiehonning, med saft fra 150g egyptisk jordbær- og 75g lokal rabarbra pr liter. Te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 92, FG 1, SG 4
——
Det merkes på smaken at jordbæra var av lavere kvalitet – rød utenpå og hvit inni. Rabarbraen dominerer 70/30. Godt drikkelig, men ikke den 50/50 jeg var ute etter. Tydelig surhet fra rabarbraen gir motstand til å måtte nytes i rolig tempo. Akkurat nok sødme for å veie opp.

:: Eple og kanel 10 % ::
10 %. Brygget på eplejuice, røsslynghonning, akasiehonning og kanel. Lav sødme.
OG 81, FG 0, SG 5
——
Cyser; fusjon mellom mjød og cider, uten kullsyre. Eplejuicen har alene nok sukker til 6,5 %, honningen dytter den opp til 10 %. Hadde håp om at honningen ville tilføre i hvert fall litt smak av røsslyng, men akk. Kanelen er behagelig i bakgrunnen. Utseendemessig rent grums. Nydelig sødme. Nydelig om enn litt intens sommerdrikk.

:: Pepper ::
11 %. Brygget på 1/4 røsslyng- og 3/4 akasiehonning, med grovknust svartpepper (0,3g pr liter). Etter gjæring tilsatt te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 87, FG 0, SG 2
——
Helt grei mjød uten smakstilsetninger. Smaker og lukter som honningblandingen. Pepperen gir et litt ekstra udefinerbart tyngdepunkt. Den helt lave sødmen gir et pistrete hint av bitterhet.

:: Appelsin og pepper ::
10,6 %. Brygget på 1/3 røsslyng- og 2/3 akasiehonning, med grovknust svartpepper (0,3g pr liter). Etter gjæring tilsatt avkok av bittert appelsinskall (0,5g pr liter) og te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 83, FG -1, SG 3
——
Skulle egentlig sendes til NM, men fikk ikke en god stolthetsfølelse. Helt grei, fin tyngde, greit sitrushint. Kan sikkert spandere, men vinner ingen premier.

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 :: 2024 ::