Kategorier
Mjød

2023

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 ::

Nok et år der mange nydelige smakskombinasjoner har flytt forbi. Bl.a. ble jordbær og rabarbra perfeksjonert. Det ble brukt en del sukker i stedet for honning bare for å teste smakene, så mjøddefinisjonen har fått en noen selvskudd i foten. Alt i alt et veldig godt år der jeg ikke skjemmes over noe.

De beste fra året

:: Jordbær og rabarbra ::
13,8 %. Brygget på 1/5 røsslyng- og 4/5 akasiehonning, med avkok av 150g jordbær- og 75g rabarbra per liter. Te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 113, FG 3
——
Like mengder smaker av jordbær og rabarbra, umulig å skille for den blotte gane. Dyp stemning. Nydelig balanse mellom sødme og bitterhet på en knivsegg. Drømmekveld!

:: Jordbær & ananas ::
11,6 %. Brygget på 1/4 røsslyng- og 3/4 fjellhonning, med avkok av 100g jordbær- og ananas pr liter. Etter gjæring tilsatt te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 92, FG 0, SG 2
——
Absolutt nydelig! Smak av kanskje 3/4 jordbær og 1/4 ananas. Fin røsslyng fra honningen. Fin snerp fra teen. Passelig sødme. I wanna dance with some body!!

:: Svartidauði ::
11,1 %. Sukkervin med litt honning og julekrydder. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av svartidauði-krydderblanding (karve, anis og kvann). Lav ettersøting.
OG 84, FG -2, SG 2
——
Fin blanding av lynghonning, karve og anis der smakene ikke kan skilles. Lite nok søt til at den gir et lite sting, søt nok til å gli lett over tungen. Blander seg fint inn i adventen.

:: Jordbra sukker ::
12 %. Brygget på sukker, med avkok av 150g jordbær- og 75g rabarbra per liter. Te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 90, FG -5, SG 2
——
Ikke mjød, men fruktvin. Prøveklut for mjøden på sensommeren. Smaker som like mengder jordbær og rabarbra. Nydelig surhet. Nydelig smakseksplosjon. Den lave sødmen skaper action blant smaksløkene.

:: Jordans sukker ::
13 %. Brygget på sukker, med avkok av 100g jordbær- og ananas pr liter. Etter gjæring tilsatt te for munnfølelse. Lav sødme.
OG 95, FG -8, SG 2
——
Ikke mjød, men fruktvin. Merkelig sak som gjæret ut så til de grader. Ble en hel prosent sterkere enn beregnet og nektet å klarne i det hele tatt før flasking. En uke på flaske og er trolig blitt litt klarere, men fortsatt ugjennomtrengelig grums. Smaker som en alkoholfusjonert jordbær- og ananassorbet, med en velkommen surhet fra bærene.

:: Skogsbær & jalapeño ::
13,4 %. Brygget på 1/4 røsslyng- og 3/4 fjellhonning, med avkok av 100g skogsbær pr liter. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g Santa Maria jalapeño pr liter og 2g te pr liter for munnfølelse. Lav sødme.
OG 112, FG 4
——
Uheldig med et eller annet under gjæringa, så den fungerte dårlig som mjød (fungerte fint for å motvirke treg mage). Frysedestilert til likør på ca 20 % ble alt tipp topp – smakfull sak som sparker fra uten at pepperen forstyrrer.

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 ::