2022

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 ::

Fortsetter med det gjevne k(a)os. Innser at et sødmefylt første (fire og) halvår har vært overvurdert, også EM og NM tatt i betraktning. Ettersommeren setter bitterheten på menyen.

Bruker tidvis for mye sukker til at det kan kalles mjød, som erstatning for likevel smaksløs honning. Og for å spare litt penger.

:: Magnum ::
10,5 %. Brygget på akasiehonning, tilsatt avkok av 2g magnum-humle pr liter (15 AA) kokt i 10 min. Medium ettersøting.
OG 83, FG 0, SG 10
——
Fred på jord! Pen bitterhet fra humlen. Smaksmessig kunne man tro det var en hel del appelsin involvert.

:: Appelsin ::
11 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g bitter appelsinskall pr liter. Lav ettersøting.
OG 89, FG 0, SG 2
——
Passe appelsinhint, litt bitter, lite søt, mest kos.

:: Jordbær ::
12 %. Brygget på 70 % fjell- og 30 % røsslynghonning, med saft kokt på 150g jordbær pr liter. Medium ettersøting.
OG 94, FG 0, SG 8
——
Nydelig jordbær. Nydelig røsslyng. Nydelig blanding mellom bitterhet og sødme. Hadde ikke trengt å være riktig så søt, men funker.

:: Lakris ::
11,5 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning og 2/3 sukker. Etter gjæring tilsatt kokt 2g lakrisstang pr liter. Lav ettersøting.
OG 90, FG -3, SG 5
——
Romtemperert kommer (ikke overraskende) smakene tydeligere frem. Tilstrekkelig med lakris, god blanding med lynghonning. Hadde tålt å være mindre søt.

:: Jordbær 13 ::
13,4 %. Brygget på 4/5 sukker og 1/5 villbringebær-honning, med saft kokt på 160g jordbær pr liter. Medium sødme.
OG 110, FG 8
——
Sukkerbasert, så ikke mjød. Hadde ‘Jordbær 14’ som arbeidstittel, før jeg ble utålmodig, så litt søtere enn jeg planla. God jordbær.

:: Magnum R ::
10,8 %. Brygget på 30 % røsslyng- og 70 % akasiehonning, tilsatt avkok av 2g magnum-humle pr liter (15 AA) kokt i 10 min. Medium ettersøting.
OG 85, FG 2, SG 13
——
Reprise på magnumen og blander inn røsslynghonning. Nydelig! Mye sjel som varmer magen. Myk røsslyng. kledelig humle. Ble søtere enn beregnet, noe som kamuflerer en del av humlen. Tåkete, men røsslynghonning er nå engang slik.

:: Pepperkake til konkurranse ::
10,5 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning og 2/3 fjellhonning, med kanel, svartpepper, kardemomme, muskat, nellikspiker og ingefær. Medium ettersøting.
OG 83, FG 0, SG 14
——
For første gang brygger jeg for konkurranse: Mead Madness og norsk mjødmester. Fikk begge steder ca 50 % score. Forståelig, siden jeg ikke var fornøyd selv med krydrene. Fikk også flere gode tips tilbake.

:: Damn fine coffee ::
11 %. Brygget på fjellhonning, med 35g kaldbrygget kaffe pr liter og 5g mesket svart malt pr liter. Medium ettersøting.
OG 87, FG 0, SG 10
——
Smaker som svak karsk dagen derpå som noen har satt i kjøleskapet og tilsatt en skvett Kahlua. Sterk og oppkvikkende, men ikke den jeg er stoltest av.


:: Appelsin og lakris ::
10,8 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g bittert appelsinskall- og 1g lakrisstang pr liter. Lav sødme.
OG 90, FG 3
——
Dagen etter flasking: Nydelige hint om både appelsin og lakris. Ingen prangende smak noen veier, ingen prangende sødme. Bare kos.

:: Appesin og jalapeno ::
11,1 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning, 2/3 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5 jalapeño- og 0,5g bittert appelsinskall pr liter. Lav ettersøting.
OG 90, FG 0, SG 2
——
Dagen etter flasking: Myk pepper, myk appelsinbitterhet, akkurat lite nok sødme. God opplevelse.

:: Akevitt ::
13,5 %. Brygget på 2/5 røsslynghonning og 3/5 fjellhonning. Etter gjæring tilsatt 5g akevittkrydderblanding pr liter. Lav ettersøting.
OG 109, FG 0, SG 2

:: EM/NM 2023 ::
Må prøve igjen.

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 ::