Kategorier
Mjød

2022

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 :: 2024 ::

Fortsetter med det gjevne k(a)os. Innser at et sødmefylt første (fire og et) halvår har vært overvurdert, også EM og NM tatt i betraktning. Ettersommeren setter bitterheten på menyen.

Bruker tidvis for mye sukker i blandingen til at det kan kalles mjød, som erstatning for likevel smaksløs honning. Og for å spare litt penger i en trang tid.

De beste fra året

:: Mel vitae 2 ::
13 %. Brygget på 2/5 røsslynghonning og 3/5 fjellhonning. Etter gjæring tilsatt avkok av 5g akevittkrydderblanding pr liter.
OG 109, FG 5, SG 4
——
Nydelig honning med tydelig røsslyng, passe med krydder. Smaken kanskje litt over på bittersiden, men skaper samtidig litt liv. Prøvde å plukke ut en del pors (mint) fra krydderblandingen. Fin sødme. Mitt bidrag til mjød-NM 2023 og kom på andreplass (av fire) i krydder-kategorien.

:: Magnum ::
10,5 %. Brygget på akasiehonning, tilsatt avkok av 2g magnum-humle pr liter (15 AA) kokt i 10 min. Medium ettersøting.
OG 83, FG 0, SG 10
——
Fred på jord! Pen bitterhet fra humlen. Smaksmessig kunne man tro det var en hel del appelsin involvert.

:: Appelsin :: (fruktvin med litt honning)
11 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g bitter appelsinskall pr liter. Lav ettersøting.
OG 89, FG 0, SG 2
——
Jeg var ute etter fruktig bitterhet og fikk det jeg bad om. En god slurk er som å bite i appelsinskall. God knall!

:: Jordbær ::
12 %. Brygget på 70 % fjell- og 30 % røsslynghonning, med saft kokt på 150g jordbær pr liter. Medium ettersøting.
OG 94, FG 0, SG 8
——
Nydelig jordbær. Nydelig røsslyng. Nydelig blanding mellom bitterhet og sødme. Hadde ikke trengt å være riktig så søt, men funker.

:: Appesin og jalapeno :: (fruktvin med litt honning)
11,1 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning, 2/3 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g jalapeño- og 0,5g bittert appelsinskall pr liter. Lav ettersøting.
OG 90, FG 0, SG 2
——
Ingen appelsin i smaken, men den har lagt igjen litt bitterhet. Svært forsiktig pepper. Savner ikke sødme. Fin mengde røsslyng. Alt i alt en nydelig liten sak som godt tåler å nytes alene.

:: Appelsin og lakris :: (fruktvin med litthonning)
10,8 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 sukker. Etter gjæring tilsatt avkok av 0,5g bittert appelsinskall- og 1g lakrisstang pr liter. Lav sødme.
OG 90, FG 3
——
En løgn å si at appelsinen deltar nevneverdig i smaken, men et hint av bitterhet legger den igjen. Lakrisen merkes uten at den blir prangende. Digger den lave sødmen. Kos.

:: Jordbær 13 :: (fruktvin med litt honning)
13,4 %. Brygget på 4/5 sukker og 1/5 villbringebær-honning, med saft kokt på 160g jordbær pr liter. Medium sødme.
OG 110, FG 8
——
Hadde ‘Jordbær 14’ som arbeidstittel, før jeg ble utålmodig, så litt søtere enn jeg planla. God jordbær.

:: Magnum R ::
10,8 %. Brygget på 30 % røsslyng- og 70 % akasiehonning, tilsatt avkok av 2g magnum-humle pr liter (15 AA) kokt i 10 min. Medium ettersøting.
OG 85, FG 2, SG 13
——
Reprise på magnumen og blander inn røsslynghonning. Nydelig! Mye sjel som varmer magen. Myk røsslyng. kledelig humle. Ble søtere enn beregnet, noe som kamuflerer en del av humlen. Tåkete, men røsslynghonning er nå engang slik.

:: Mel vitae ::
10 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning og 2/3 fjellhonning. Etter gjæring tilsatt avkok av 5g akevittkrydderblanding pr liter. Lav sødme.
OG 83, FG 2, SG 4
——
Fin sødme. Lite kropp, litt for lettdrukket. Overraskende overvekt av mint i smaken, ditto lite karve. Grei, hadde forventet mer.

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 :: 2021 :: 2022 :: 2023 :: 2024 ::