2020

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 ::

Jeg har slikt å gjøre, også i år. Noen nye å prøve ut, noen å perfeksjonere og noen å rekonstruere.

:: Lys viking ::
11 %. Brygget på akasiehonning, med 2g røsslyng pr liter kokt i 60 min og 1g røsslyng pr liter kokt i 3 min. Medium ettersøting.
OG 83, FG 0, SG 10
——
Smaken av skogbunn (røsslyng) er fremtredende og mer tydelig enn i den andre vikingen (med norsk honning). Ikke bare i bitterheten, men generelt. Settes stor pris på. Kraften fra alkoholen og tyngden fra røsslyngen merkes. Bitterheten er der den skal være. Pen sødme som veier godt opp. Mindre mektig og «kvalmende» enn versjonen med norsk honning. Føles renere. Årsbeste.

:: Skogsbær ::
11 %. Brygget på norsk honning, med saft fra 200g skogsbær pr liter. Plenti ettersøting.
OG 85, FG 0, SG 15
——
Nydelig bærdrikk. Bærsurheten har akkurat nok støtte fra sødmen til at de begge er like tydelige, og ingen overveldende. Det hele godt oppmuntret av en liten grunnmur av alkoholkraft.

:: Vikingmjød ::
11 %. Brygget på norsk honning, med 2g røsslyng- og 1g einerbær pr liter kokt i 60 min. Medium ettersøting.
OG 87, FG 0, SG 8
——
Denne har fylden 8%eren manglet, som beviser at alkoholstyrken bidrar godt til smaken. Tydelig smak av honningen. Bitterheten fra den innkokte røsslyngen kjennes litt på tungen, veies fint opp av sødmen. Pen blanding. Litt tåkete, men hvem er vel opptatt av utseende.

:: Vikingmjød ::
8 %. Brygget på norsk honning, med 2g røsslyng- og 1g einerbær pr liter kokt i 60 min. Medium ettersøting.
OG 65, FG 0, SG 8
——
Smaker tynn røsslyngsaft. Bitterheten er grei. Savner trolig (mer) alkoholstyrke, som ville gitt den mer karakter. Ikke misforstå, den er god, bare litt tynn.

:: Pors ::
8 %. Brygget på fjellhonning, med 1g tørket pors pr liter kokt i 10 min. Medium ettersøting.
OG 65, FG 3, SG 8
——
Bitter hvitvin – tydelige bitre undertoner fra grønne blader, men ingen overdrivelse. Svinner raskt. Ettersmaken kommer med et hint av mint. Fin sødme. Smakløs honning, trolig vært bedre med norsk sommer/lynghonning, om enn bare for å få litt kompleksitet. Mengden pors i et slikt brygg kan diskuteres, men for eksperimentets skyld var det helt greit. Trolig vært nok med 2/3 bare for å oppnå smak og bitterhet.

:: Krekling ::
8 %. Brygget på 1/3 røsslynghonning og 2/3 akasiehonning. Etter gjæring tilsatt 20 ml kreklingsirup pr liter. Medium ettersøting.
OG 65, FG 0, SG 8
——
Lite krekling. God likevel, smaker av uttynnet lynghonning. Fin sødme. Men lite krekling. Kanskje ingen. Utenom litt i fargen.

:: 2017 :: 2018 :: 2019 :: 2020 ::