Sukker

En sjelden gang gir jeg blanke i hvor alkoholen kommer fra. Der honning i butikken koster rundt 200 kr pr kilo, koster sukker en tidel. I Finland kalles dette kilju og er fattigmanns- (eller studenters) vin. Rølp i ordets beste forstand. Men kan også være godt.

:: Bringebær & jalapeño ::
11 %. Sukker, bringebær, jalapeño
1,9 liter brygget på 450 g sukker og 2 dl saft fra 200 g bringebær. Etter gjæring tilsatt 2 dl avkok fra 1 g syltet jalapeño, kokt i 15 minutter.
OG 90, FG -5, SG 16
——
Ingen stor kulinarisk opplevelse. Alle smakene er der, primært bringebær og alkohol/gjær, dernest pepperkraften. Fabelaktig backup fra pepperen, som heller ikke blir hengende lenge. Kunne trengt (mye) mer bær. Men fin sødme.

:: Rips & blåbær ::
9,2 %. Sukker, rips, blåbær

3,8 liter brygget på 1,2 kg sukker. Etter gjæring blandet med 1,5 liter saft fra 400 g rips og 400 blåbær.
OG 119, FG 20, SG 16
——
Masse godsmak fra bærene, men sparker meg selv bak for at det kunne ha vært mer. Noterer meg derfor ny erfaring fra saftkoking. Fin bitterhet. Er også søt nok, kunne ikke ha vært søtere. Friker meg mer ut at jeg tror gjærnæringen fra Saga har satt smak. Gjenkjenner lukten fra pakken. Men kjente den ikke i einerbærmjøden …