Rangeringen 2018

:: Se listen for 2017 her

Best

:: Granskudd
10,6 %. Akasiehonning, granskuddsirup
Til å være så enkel har den også alt jeg ønsker: friskhet, bitterhet og smaken av norsk natur. På flere måter er dette den beste jeg har laget, men den er også svært intens. Mulig mindre granskudd hadde vært bedre. Superenkel forskning med 1/3 utvanning bekrefter hypotesen.

:: Einerbærmjød
12,3 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær
Ingen smaklige overraskelser med tanke på ingrediensene. Tydelig røsslynghonning, dempet av akasiehonningen. Fin bitterhet fra einerbærene. Ingen alkoholsmak, men kjenner at den er kraftig.

:: Vikingmjød 2
9,4 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær, røsslyng
Så lenge jeg klarer å unngå gjærslam i glasset er det masse klar og ren godsmak av røsslynghonning. Fin bitterhet fra røsslyngen og einerbærene, men kunne med fordel vært litt mindre søt.

:: Bærekraft
11,1 %. Akasiehonning, skogsbær
Masse bær. Ingen alkoholsmak, men varmer godt i magen. Lettdrukket. Sur/bitterheten fra bærene har mildnet, men er fortsatt svært tydelig. Burde vært litt søtere. Ellers knallgod.

:: Viking braggot 3
11 %. Akasiehonning, malt, røsslyng, einerbær
Smak av røsslyng og malt. Blandingen er behagelig. Mjøden er god, lettdrikkende. Fin kraft fra alkoholen. Fin bitterhet. Maltblandingen sammen med røsslyng gjør smaken litt særegen, men på ingen måte til en nedtur.

:: Stille, mørkt og trist
11,1 %. Fjellhonning, kaffe, malt
Bitterheten titter mer fram etter mer lagring. Mye kaffe, selvsagt. Kjenner at det er en god kaffedrikk med litt alkohol.


Bra

:: Sukkervin 2
9,2 %. Sukker, rips, blåbær
Smaker omentrent likt som forrige sukkervin, selv om den var med bringebær. Savner også en kraftigere bærsmak, trolig pga. min feilberegning ved saftkokingen. Har en fin bitterhet, men kunne ikke vært søtere.

:: Sukkervin 1
11 %. Sukker, bringebær, jalapeño
Ikke mjød, men sukkervin. Pepperen er perfekt. Den setter smak og er akkurat passe sterk. Men bringebæren kunne gjerne vært doblet. Fin sødme.

:: Vikingmjød med akasiehonning
9 %. Akasiehonning, røsslyng, einerbær
Mye smak fra røsslyngen. Med små sipp er den hakket for søt. Med større sup er det bedre balanse, men bitterheten knegger og tørker ut munnen slik at spyttproduksjonen øker. Lettdrukket, selv om den har for tydelig og samtidig subtil bitterhet. Forvirrende.

:: Vikingmjød med røsslynghonning
9 %. Røsslynghonning, røsslyng, einerbær
Mektig honningsmak. God balanse fra bitterheten, men det hadde greid seg med halvparten av både honningsmak og bitterhet. Eller en tredel.


:: Viking braggot 2, med kullsyre
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
Den smaker nesten etter intensjonen; som en bærøl med litt honning. Men sur/bitterheten fra bærene er overtydelig. Sikkert vært nok med 1/4 av bærmengden. Fin kullsyre.

:: Viking braggot 2, uten kullsyre
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
Tam, kjedelig og malt-preget. Honningen vekker litt interesse, men understreker at ølen / mjøden trenger mer bitterhet. Eller mer av alt. Det lille som kjennes av malt innrømmer at dette er en braggot, men gir ingen god følelse. Bærene  frisker litt opp, men er likevel utydelig. Ingen kommer langveisfra for å smake denne. Blah.


Ikke bra

:: Perlehumør
Akasiehonning, humle

Løy på navnet. Klar og fin etter en uke på flaske, frisk og fruktig smak fra humlen, men hadde en lakserende effekt. Hadde en frisk smak av grønne epler, som sies å være en stygg indikator på feilbehandling under gjæringen.

:: Viking braggot
Malt, akasie- og røsslynghonning, røsslyng, einerbær
Gikk helt fint fram til første måling. Da stoppen den å gjære og dukket raskt opp en skarp sprit-/ulukt. Ofret til kloakkgudene.

:: Viking-øl
Malt, røsslyng, einerbær
Gikk helt fint fram til første måling. Da stoppen den å gjære og dukket raskt opp en skarp sprit-/ulukt. Ofret til kloakkgudene.

:: Viking-øl 2
Malt, røsslyng, einerbær
Dumme-Stein passet ikke godt nok på. Døde etter en dag på gjæring.

:: Peppermjød
Akasiehonning, svartpepper
Hvem vet hva som skjedde. Den sluttet bare å gjære halvferdig. Litt skarp lukt og smak. Hadde et håp, men det døde.