Mjød laget i 2018

:: Se listen for 2017 her

Best

:: Einerbærmjød ::
12,3 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær
1,9 liter mjød brygget på 350 g akasiehonning, 250 g røsslynghonning, 1,2 g einerbær kokt i 2 minutter.
OG 94, FG 0, SG 10
——
Ingen smaklige overraskelser med tanke på ingrediensene. Tydelig røsslynghonning, dempet av akasiehonningen. Fin bitterhet fra einerbærene. Ingen alkoholsmak, men kjenner at den er kraftig.

:: Bare honning ::
9,8 %. HC ekte honning
3,8 liter mjød brygget på HC ekte honning.
OG 83, FG 8
——
Seks uker på flaske. Smaklig vidunderlig. Honningen er selvsagt allestedsnærværende, men helt rund i smaken. Perfekt sødme. Utseendemessig med litt ubetydelig grums. Sikkert blitt helt klar med lang lagring, men for min del totalt uviktig.

:: Granskudd ::
10,6 %. Akasiehonning, granskuddsirup
3,8 liter mjød brygget på akasiehonning og 380 g granskuddsirup.
OG 82, FG 0, SG 15.
——
Til å være så enkel har den også alt jeg ønsker: friskhet, bitterhet og smaken av norsk natur. På flere måter er dette den beste jeg har laget, men den er også svært intens. Mulig mindre granskudd hadde vært bedre. Superenkel forskning med 1/3 utvanning bekrefter hypotesen.

:: Vikingmjød 2 ::
9,4 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær, røsslyng
3,8 liter mjød brygget på 2/3 akasiehonning og 1/3 røsslynghonning, 15 g røsslyng (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 6 g einerbær (halvene kokt hhv 60- og 2 min).
OG 82, FG 10
——
Klar og ren godsmak av røsslynghonning. Fin bitterhet fra røsslyngen og einerbærene, men kunne med fordel vært litt mindre søt.

:: Bærekraft ::
11,1 %. Akasiehonning, skogsbær
3,8 liter mjød brygget på akasiehonning og saft fra 800 g skogsbær.
OG 89, FG 4, SG 12.
——
Masse bær! Ingen alkoholsmak, men varmer godt i magen. Lettdrukket. Sur/bitterheten fra bærene har mildnet, men er fortsatt svært tydelig. Burde vært litt søtere. Ellers knallgod.

:: Ripsmjød ::
9 %. HC ekte honning, rips
3,8 liter mjød brygget på HC ekte honning. Etter gjæring tilsatt saft fra 1 kg rips.
OG 83, FG 0, SG 18
——
Selv om mjøden er svært så rød og klar og fin, er det smaken av honning som er mest dominerende. Ripsen kommer i ettersmaken, og da sammen med en mengde bitterhet. God, men hadde trengt litt mer ettersøting.

:: Blåbær ::
11,8 %. HC ekte honning, blåbær
3,8 liter mjød brygget på HC ekte honning. Etter gjæring tilsatt saft fra 600 g blåbær.
OG 110, FG 4, SG 16
——
Etter en liten nervepirrende uke der jeg observerte et stadig økende bunnfall i flasken, er nå blåbærmjøden en krystallklar og fin væske. Tror jeg aldri har sett en av mjødene mine bli så klar så fort. Smaken er enda litt rå og skarp, men også svært så god. Smaker etter ingrediensene, noen som tyder på suksess. Litt søt, men tror det kommer til å jevne seg ut.

:: Stille, mørkt og trist ::
11,1 %. Fjellhonning, kaffe, malt
3,8 liter mjød brygget på fjellhonning. Etter gjæring blandet ut med 5 dl av 150 g kaffe kaldbrygget i 1 døgn (friele cafe noir) og 40 g mesket og kokt svart malt.
——
Bitterheten titter mer fram etter mer lagring. Mye kaffe, selvsagt. Kjenner at det er en god kaffedrikk med litt alkohol. Sikkert vært nok med 120 g kaffe.

:: Viking braggot 3 ::
11 %. Akasiehonning, malt, røsslyng, einerbær
4,25 liter mjød brygget på 1,15 kg akasiehonning, 125 g viking pale ale malt, 54 g muntons crystal malt, 16 g røsslyng kokt i 1 time og 2,3 g einerbær kokt i 1 time.
OG 91, FG 7
——
Smak av røsslyng og malt. Blandingen er behagelig. Mjøden er god, lettdrikkende. Fin kraft fra alkoholen. Fin bitterhet. Maltblandingen sammen med røsslyng gjør smaken litt særegen, men på ingen måte til en nedtur.
:: Lakris ::
10 %. HC lyng- og ekte honning, lakris
3,8 liter mjød brygget på HC lyng- og ekte honning. Etter gjæring tilsatt avkok fra 5 stk Kick lakris.
OG 83, FG 3, SG 10
——
Selv om den har et lite lag med størknet lakris øverst i flasken og ser litt skitten ut, er den god på smak. Mulig den hadde vært bedre med «skikkelig» lakris, men denne er pokker meg ikke verst. Smaker som honning og skitten lakris. Smått kvalmende så kanskje den burde vært bittelitt mindre søt. Liker den som min egen frastøtende unge.

Grei

:: Agurkmjød ::
Ca 8 %. Akasiehonning, agurk, jordbær
3,8 liter mjød brygget på akasiehonning og 3 liter agurkjuice. Etter gjæring tilsatt saft av 800 g jordbær.
OG ca 85, FG 6, SG 10
——
Smaker etter ingrediensene; som en blanding mellom agurk og jordbær. Har i seg en fin bitterhet. Akasiehonningen etterlater seg ingen honningsmak. Usikker på hva jeg skal synes. Den er drikkelig, men litt for merkelig. Egner seg mest senere på kvelden, når det ikke er så viktig hva man drikker. Ingenting jeg vil skryte av. Ser for meg at helsefriker kan kjøpe noe slikt for å kunne skryte av å ha drukket noe supernaturlig.

:: Vikingmjød med akasiehonning ::
9 %. Akasiehonning, røsslyng, einerbær
2,5 liter mjød brygget på akasiehonning, 30 g røsslyng (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 5 g einerbær (halvene kokt hhv 60- og 1 min).
OG 85, FG 19
——
Mye smak fra røsslyngen. Med små sipp er den hakket for søt. Med større sup er det bedre balanse, men bitterheten knegger og tørker ut munnen slik at spyttproduksjonen øker. Lettdrukket, selv om den har for tydelig og samtidig subtil bitterhet. Forvirrende.

:: Vikingmjød med røsslynghonning ::
9 %. Røsslynghonning, røsslyng, einerbær
2,5 liter mjød brygget på røsslynghonning, 30 g røsslyng (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 5 g einerbær (halvene kokt hhv 60- og 1 min).
OG 85, FG 15
——
Mektig honningsmak. God balanse fra bitterheten, men det hadde greid seg med halvparten av både honningsmak og bitterhet. Eller en tredel.

:: Viking braggot 2, med kullsyre ::
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
4,5 liter mjød brygget på 900 g viking pale ale malt, 100 g muntons crystal malt, 250 g røsslynghonning, 2,7 g einerbær kokt i 1 time, 9 g røsslyng kokt i 1 time og saft tilsvarende 18 g skogsbær.
OG 60, FG 13
——
Den smaker nesten etter intensjonen; som en bærøl med litt honning. Men sur/bitterheten fra bærene er overtydelig. Sikkert vært nok med 1/4 av bærmengden. Fin kullsyre.

:: Viking braggot 2, uten kullsyre ::
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
4,5 liter mjød brygget på 900 g viking pale ale malt, 100 g muntons crystal malt, 250 g røsslynghonning, 2,7 g einerbær kokt i 1 time, 9 g røsslyng kokt i 1 time og saft tilsvarende 18 g skogsbær.
OG 60, FG 13
——
Tam, kjedelig og malt-preget. Honningen vekker litt interesse, men understreker at ølen / mjøden trenger mer bitterhet. Eller mer av alt. Det lille som kjennes av malt innrømmer at dette er en braggot, men gir ingen god følelse. Bærene  frisker litt opp, men er likevel utydelig. Ingen kommer langveisfra for å smake denne. Blah.