Sukkervin 2

Enda en liten avviker. Sukkervin (kilju) er ikke mjød så jeg vet ikke hvorfor jeg lager det. Eller jo, fordi det blir alkohol. Og sukker er bare en tidel av prisen av honning.

En smak 5 dager etter flasking får meg til å lure på om gjærnæringen fra Saga har satt sitt merke. Gjenkjente også lukten under bryggingen. Smaker omentrent likt som forrige sukkervin, selv om den var med bringebær. Savner også en kraftigere bærsmak, trolig pga. min feilberegning ved saftkokingen. Har en fin bitterhet, men kunne ikke vært søtere.

Kokte og avkjølte ca 3 liter vann. Tilsatte 1,2 kg sukker. Etter gjæring vannet jeg ut med 1,5 liter saft fra 400 g blåbær og 400 g rips. 9,2 %. SG 16.


18.7.2018. Kokte vannet og rørte inn sukkeret under nedkjølingen. Unnfanget under et tordenvær, så får vi se om Tor bringer hell og lykke eller om han hadde Loke med seg på reisen. Mest spent på hetvinsgjæren fra Saga. Første gang jeg prøver den og den har blandet mottakelse på Internettet. Bruker 2 gram, dobbelt så mye som foreskrevet.

19.7.2018. Ingen krausen, men likevel aktivitet i gjærlåsen gjør meg skeptisk. Noe skjer, men ikke med de vanlige kjennetegnene. Tilsatte 2 g ekstra gjærnæring og fikk masse brusing og gode bobler. Pulsen roer seg. Hjertet gleder seg.

23.7.2018. SG 95. Ikke helt imponert. Tilsetter en ekstra pakke gjær og litt næring.

31.7.2018. SG 43. Godt driv, ca en uke igjen. Er spent på resultatet siden inne-temperaturen har ligget på 23-27 grader. Gir den en avgassing.

7.8.2018. SG 24. Går litt for sakte. Tilsetter en ampull gjærnæring fra white labs.

8.8.2018. Gjæringen passerer gjennom tordenvær nr 3.

10.8.2018. FG 20. Vinsvovling. Saftkoking og flasking i morgen.

11.8.2018. Fikk mer saft enn jeg er vant til. Kanskje fordi jeg bruker ferske rips. Er vant til at fryste butikkbær gir tilbake samme mengden jeg koker de på. Kokte derfor med en liter vann, men fikk nesten to liter saft tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *