Hva og hvordan

Den enkle forklaringen på hvordan man lager mjød er å røre ut honning i vann og tilsette gjær. Noen basisting trenger du:
– Honning(!)
– Gjæringskar
– Gjærlås og propp
– Sanitering (starsan)
– Mjødgjær
– Gjærnæring

Andre ting som er gode å ha:
– Vekt som kan måle 0,1 gram
– Hydrometer / oechslevekt og målerør
– Temperaturmåler
– Vintyv
– Vinsvovling
– Autohevert
– Flasker
– Korker
– Håndkorker/ korkemaskin

Gjær trenger ikke bare sukker for å leve, den trenger også andre næringsstoffer. Når man brygger øl, cider eller vin får den næring fra de andre ingrediensene, mens du i mjød må tilsette i pulverform. Heldigvis er slikt å få kjøpt i bryggebutikker, som feks sink-kapsler laget av White labs.

Uansett er det viktigst å være nøye når det gjelder renhold. Gjær liker ikke konkurranse og bakterier betyr ulykke.

Du trenger ikke mjødurt for å kunne kalle det mjød. Men du kan tilsette hva du vil for å få smak og bitterhet, enten i gjæringskaret eller etter den er ferdig gjæret. Så er det bare å la fantasien sette grenser når det kommer til bær, frukt, krydder, urter eller det du finner utenfor husveggen.

Hvilken type honning du bruker er en smakssak. Honningcentralen har mye å velge i, fra den milde akasiehonningen til den kraftige røsslynghonningen. Og det er selvsagt lov å blande. Er du heldig har du kanskje en lokal birøkter. Det hender også at Honningcentralen kjører forbi og selger bøtter med flytende gull.

For å ta vare på honningen må den ikke kokes. Siden den er mettet på sukker setter det seg heller ikke bakterier på den. Tilsett heller honningen i vannet under nedkjølingen. Både smak og næringsstoffer tas da bedre vare på. Med mindre den har blitt fuktig under lagring, da bør den få et raskt oppkok før raskt avkjøling.

Hvor mye honning? Hvor sterk vil du ha mjøden? Et godt og nyttig verktøy er mjødkalkulatoren hos GotMead, men en generell pekepinn er 1 kg honning på 3 liter vann. Du vil da få en mjød på ca 10 %. Ta da også med i beregningen at 1 kg honning tar ca 6 dl med plass.

Det er mange typer gjær å velge i, men også ren mjødgjær. Valget kommer mer an på hvor mye sukker gjæren må spise og om du vil ha en gjær som setter smak. Noen sverger til kveik, champagne- eller hetvinsgjær, andre til vanlig brødgjær, men med brødgjær må du også beregne lang lagringstid for å bli kvitt usmaken.

Alt etter hvor avansert og nøyaktig du vil være kan du måle sukkerinnholdet med et hydrometer før og etter gjæring. Det gjør det lettere å ha kontroll på prosessen, se når den har sluttet å gjære og regne ut hva styrken blir. En gravitasjon på 1.076 vil si 10 %. På 1.000 er den utgjæret.

En mjød uten smakstilsetninger skummer lite i gjæringskaret. Bruker du råhonning eller ingredienser med mye næring blir det også mer skum. Det som da er lurt er å sette på en blowoff-slange de første par dagene. Sparer deg for mye klissete gulvvask.

Med mindre du vil ha kullsyre kan du tilsette vinsvovling før flasking, når gjæringen har gitt seg. Lett tilgjengelig fra europris eller bryggebutikk. Også lurt for å ikke lage CO2-bomber av flaskene. Svovlingen hjelper også mot oksidering under tapping og lagring.

For å gjøre mjøden klar og fin og mer eller mindre fri for partikler, kan man tilsette vinklaring (kieselsol og/eller chitosan). Tilgjengelig fra nærmeste europris eller bryggebutikk. Tar 2-3 dager ekstra, men verd det.

Er du en søtmons eller liker du drikkevarene litt tørrere? Etter gjæringen kan du tilsette ekstra honning med litt vann. 1.000-1.006 i hydrometer-skalaen er tørr, 1.006-1.012 mellomsøt, 1.012-1.020(+) søt. Mer bitterhet fra smakstilsetningen krever gjerne også mer sødme for å veie opp.

For å ha bedre kontroll før flasking kan mjøden tappes bort fra gjær og annet som har samlet seg i bunnen av gjæringskaret, over til en ny beholder. Har du ikke smaksatt mjøden før / under gjæring kan du gjøre det nå.

Personlig er jeg ikke så redd for å få en millimeter bunnfall i flaskene. Andre bryggere bruker å lagre mjøden i en beholder noen dager / uker / måneder for å få den helt klar, før flasking.

CO2 bør fjernes før flasking, enten ved å riste på beholderen eller røre i mjøden til det er lite / ingen brusing igjen. Vinsvovlingen vil da også skåne den mot oksygenering.

Vil du ha kullsyre tilsetter du 6-7 gram honning pr liter. Kok den opp med litt vann og avkjøl før du blander i mjøden. Sett flaskene i romteperatur et par uker. Men du unngår faren for flaskebomber dersom du i stedet bruker CO2-utstyr ved tapping.

Melk fungerer for øvrig svært godt som etikettlim.

Selv om tålmodighet er en dyd blir mjøden vanligvis drikkeklar et par uker etter flasking. Men som med annen vin blir den bedre ved lagring. Noen sverger også til 2 måneder per prosent.