2019

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Dette er året der jeg ivrer etter å gjøre meg ferdig med eksperimenteringen. Nok må snart være nok.

Samtidig forbereder jeg en smaksprøve av tindvedmjød, myntet på lokal handelsstand. For å ev. holde prisen nede prøver jeg den billige afrikanske blomsterhonningen.

Best

:: Svartpepper og kakao ::
9,8 %. HC ekte honning, svartpepper, kakao

Brygget på HC ekte honning og 1 g svartpepper pr liter. Etter gjæring tilsatt 2 dl avkok fra kakaonibs (7 g pr liter) kokt i 10 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 3, SG 6
——
Smaker mild lynghonning og pepperen tilfører en fin liten tyngde. God sødme. Kakaoen merkes det ingenting til.

:: Vikingmjød 3 ::
10,2 %. Kjartans røsslynghonning, røsslyng, einerbær

Brygget av 100 % råhonning / røsslynghonning, med 2 g røsslyng pr liter og 0,75 g einerbær pr liter kokt i 60 min + 0,75 g einerbær pr liter kokt i 2 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 0, SG 6
——
Der satt’n, endelig! Nydelig røsslyng, masse smak, perfekt sødme. Perfekt bitterhet så lenge jeg unngår bunnfall.

:: Appelsinskald ::
9,9 %. Afrikansk blomsterhonning, appelsinskall
Brygget på afrikansk sommerhonning. Etter gjæring tilsatt saft fra appelsinskall (0,5 g bitter pr liter og 2 g søt pr liter) kokt i 15 min.
OG 91, FG 11, SG 10
——
Krystallklar. Appelsinen drukner i den fete, kraftige og mektige honningsmaken. På ingen måte dårlig, men honningen er ikke blant mine favoritter.

Grei

:: Kaskade ::
6 %. Lynghonning, cascade-humlen
Brygget på røsslynghonning fra Stavland og Solhøy, og cascade-humlen (0,5 g pr liter kokt 30 min og 2,6 g pr liter kokt 1 min). Ettersøting til SG 10.
OG 47, FG 0, SG 10
——
Minner sterkt om bare honning-mjøden fra i fjor høst, bare at den nå ligger badet i den gode bitterheten fra humlen. Ren honning, myk humle. More, please.

:: Den svake kusinen ::
5,2 %. Malt, humle, HC ekte honning
3,8 liter malt-mjød brygget på 220 g maris otter, 11 g cara amber, cascade-humlen (25 g kokt i 5 min) og 350 g HC ekte honning. Honningen bidro til 60 % av sukkeret. 4,5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 40, FG 0
——
Lett sprudlende og fin sommerdrikk. Tørsteslukker. Smaklig omentrent lik blanding av malt og honning. Bitterheten skiller seg mer ut i ettersmaken og redder mjøden fra å bli kjedelig. Passe sødme. Ingen stor höydare, men et godt stykke over midt på treet.

Nja …

:: Ølmjød #9 ::
8,2 %. Malt, humle, HC ekte honning
3,8 liter malt-mjød brygget på 800 g maris otter, 40 g cara amber, cascade-humlen (5 g kokt i 60 min og 10 g i 1 min) og 350 g HC ekte honning. Honningen bidro til 30 % av sukkeret. 4,5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 72, FG 9
——
Kraftig øl med mye humle. Siden jeg ikke merker noe til honningen kan den heller ikke karakteriseres som mjød. Selv om den er mindre sur-bitter enn for en måned siden og snillere med magen, er den fortsatt sur-bitter. Fin sødme. Grei kullsyre. Kunne blitt bra med mye lagring, men gir opp etter to mnder.



:: Røsslyngfjell ::
12 %. Røsslynghonning, fjellhonning, svartpepper

Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 fjellhonning, med 1 g svartpepper pr liter. Ettersøting til SG 6. Etter gjæring blandet ned til 12 %.
OG 110, FG 0, SG 6
——
Står til gjæring. Et lite drypp på tungen hinter om tidenes beste honningblanding.

:: Tindved ::
10,4 %. Afrikansk blomsterhonning, tindvedbær

Brygget på afrikansk sommerhonning. Etter gjæring tilsatt saft fra tindvedbær (23 g pr liter), kokt i 3 min. Ettersøting til SG 15.
OG 90, FG 4, SG 15
——
Flasket. Mot slutten av april vet jeg om den er verd å tilby lokal handelsstand.

Planlagt

:: Ølmjød #11 ::
10 %. Malt, humle, røsslynghonning

3,8 liter malt-mjød brygget på 1 kg maris otter, 50 g cara amber, cascade-humlen (2 g kokt 30 min og 10 g kokt 1 min) og 350 g Kjartans røsslynghonning. Honningen bidrar til 25 % av sukkeret. Etter gjæring blandet ned til 10 %. 5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 90, FG 10

:: Eplekake ::
12 %. HC ekte honning, eplejuice, kanel

Brygget på HC ekte honning og eplejuice, med 1 knust kanelstang pr liter. Ettersøting til SG 6.
OG 100, FG 0, SG 6

:: Granskudd 2 ::
xx %. HC ekte honning, granskudd
Brygget på HC ekte honning, med avkok fra x g granskudd pr liter, kokt i 30 min. Ettersøting til SG 6.
OG 8x, FG 0, SG 6

:: Rabarbra og jordbær ::
8 %. HC ekte honning, jordbær, rabarbra
Brygget på HC ekte honning, med saft fra 200 g jordbær pr liter kokt i 10 min og 200 g kaldpresset rabarbra pr liter. Etter gjæring blandet ned til 8 %. Ettersøting til SG 10.
OG 87, FG 0, SG 10

:: 2017 :: 2018 :: 2019