2019

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Dette er året der jeg ivrer etter å gjøre meg ferdig med eksperimenteringen. Nok må snart være nok. Mjød er en morsom, men skummel hobby. I hvert fall når jeg får holde på i mitt tempo. Og det gjør jeg jo. Hele tiden. Sta bukk som jeg er og havresekken så søt som den er. To år med prøving, feiling, gremmelse og veldig mye nytelse skal stedes til hvile. Selvsagt kommer jeg til å lage mer, bare ikke 2 ganger i måneden og ikke som eksperiment. Nå vet jeg hva jeg gjør, hva jeg liker og hva jeg vil ha.

Best

:: Svartpepper og kakao ::
9,8 %. HC ekte honning, svartpepper, kakao

Brygget på HC ekte honning og 1 g svartpepper pr liter. Etter gjæring tilsatt 2 dl avkok fra kakaonibs (7 g pr liter) kokt i 10 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 3, SG 6
——
Smaker mild lynghonning og pepperen tilfører en fin liten tyngde. God sødme. Kakaoen merkes det ingenting til.

:: Røsslyngfjell ::
13,1 %. Røsslynghonning, fjellhonning, svartpepper

Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 fjellhonning, med 1,3 g svartpepper pr liter.
OG 108, FG 8
——
Smaker etter ingrediensene. Digger at den milde fjellhonningen roer den kraftige røsslynghonningen og gir hele mjøden en perfekt balanse. Svartpepperen er litt skarp. Fin sødme.

:: Vikingmjød 3 ::
10,2 %. Kjartans røsslynghonning, røsslyng, einerbær

Brygget av 100 % råhonning / røsslynghonning, med 2 g røsslyng pr liter og 0,75 g einerbær pr liter kokt i 60 min + 0,75 g einerbær pr liter kokt i 2 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 0, SG 6
——
Der satt’n, endelig! Nydelig røsslyng, masse smak, perfekt sødme. Perfekt bitterhet så lenge jeg unngår bunnfall.

:: Jordbær ::
9,4 %. HC ekte honning, akasiehonning, jordbær
Brygget på 1/4 HC ekte honning og 3/4 akasiehonning, med saft fra 200 g belgiske jordbær pr liter, kokt i 10 min. Ettersøtet til SG 6.
OG 84, FG 4, SG 6
——
Nyflasket og nedkjølt smaker den tunge jordbær. Fyldig i smaken, kraft mest fra bærene, men også alkoholen. Litt honning å spore. Litt søt på leppene, men ikke i smaken. Faktisk en pen dose bitterhet. Svært fornøyelig.

Grei

Tåkete fordi jeg måtte ettersøte i glasset…

:: Kaskade ::
6 %. Lynghonning, cascade-humlen
Brygget på røsslynghonning fra Stavland og Solhøy, og cascade-humlen (0,5 g pr liter kokt 30 min og 2,6 g pr liter kokt 1 min). Ettersøting til SG 10.
OG 47, FG 0, SG 10
——
Minner sterkt om bare honning-mjøden fra i fjor høst, bare at den nå ligger badet i den gode bitterheten fra humlen. Ren honning, myk humle. More, please.

:: Eplekake ::
9,3 %. HC fjellhonning, eplemost, kanel

Brygget på HC fjellhonning og eplemost fra Egge gård, med 3 g grovknust kanel pr liter. Honningen bidrar til ca 45 % av sukkeret. Ettersøting til SG 6.
OG 75, FG 2, SG 6
——
Ren og fin eplesmak. Småsur, så den kunne ha vært bittelitt søtere. Veldig lite kanel, bare så vidt den er der. Lite spennende og veldig enkel eplemjød / cyser. Dagen derpå-magen er ikke like begeistret. Burde kanskje ha kokt eplemosten…?

:: Tindved 2019 ::
10,4 %. Afrikansk blomsterhonning, tindvedbær

Brygget på afrikansk sommerhonning. Etter gjæring tilsatt saft fra tindvedbær (23 g pr liter), kokt i 3 min. Ettersøting til SG 15.
OG 90, FG 4, SG 15
——
Litt bær er det i smaken, men den mektige honningen er fortsatt hovedingrediensen. Ikke dårlig, men versjonen med norsk røsslyng- og sommerhonning var bare så veldig mye bedre.

:: Ølmjød #11 ::
8,8 %. Malt, humle, røsslynghonning

3,8 liter malt-mjød brygget på 1 kg maris otter, 50 g cara amber, cascade-humlen (2 g kokt 30 min og 10 g kokt 1 min) og 350 g Kjartans røsslynghonning. 5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 85, FG 15
——
Klar og fin i utseende. Smaker som øl søtsatt en røsslynghonning. Smaker altså etter ingrediensene, men burde vært mindre søt. Kunne ev. vært sterkere. Fin humle. Burde også hatt mer kullsyre, men er akkurat nok til at den ikke er flat.

:: Den svake kusinen ::
5,2 %. Malt, humle, HC ekte honning
3,8 liter malt-mjød brygget på 220 g maris otter, 11 g cara amber, cascade-humlen (25 g kokt i 5 min) og 350 g HC ekte honning. Honningen bidro til 60 % av sukkeret. 4,5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 40, FG 0
——
Lett sprudlende og fin sommerdrikk. Tørsteslukker. Smaklig omentrent lik blanding av malt og honning. Bitterheten skiller seg mer ut i ettersmaken og redder mjøden fra å bli kjedelig. Passe sødme. Ingen stor höydare, men et godt stykke over midt på treet.

:: Appelsinskald ::
9,9 %. Afrikansk blomsterhonning, appelsinskall
Brygget på afrikansk sommerhonning. Etter gjæring tilsatt saft fra appelsinskall (0,5 g bitter pr liter og 2 g søt pr liter) kokt i 15 min.
OG 91, FG 11, SG 10
——
Appelsinen drukner i den fete, kraftige og mektige honningsmaken. På ingen måte dårlig, men honningen er ikke blant mine favoritter.

Nja …

:: Ølmjød #9 ::
8,2 %. Malt, humle, HC ekte honning
3,8 liter malt-mjød brygget på 800 g maris otter, 40 g cara amber, cascade-humlen (5 g kokt i 60 min og 10 g i 1 min) og 350 g HC ekte honning. 4,5 g sukker pr liter til flaskekarbonering.
OG 72, FG 9
——
Kraftig øl med mye humle. Siden jeg ikke merker noe til honningen kan den heller ikke karakteriseres som mjød. Selv om den er mindre sur-bitter enn for en måned siden og snillere med magen, er den fortsatt sur-bitter. Fin sødme. Grei kullsyre. Kunne blitt bra med mye lagring, men gir opp etter to mnder.

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *