2019

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Dette er året der jeg ivrer etter å gjøre meg ferdig med eksperimenteringen. Nok må snart være nok. Mjød er en morsom, men skummel hobby. I hvert fall når jeg får holde på i mitt tempo. Og det gjør jeg jo. Hele tiden, sta bukk som jeg er og havresekken så søt som den er. To år med prøving, feiling, gremmelse og veldig mye nytelse skal stedes til hvile.

De beste fra året

:: Svartpepper og kakao ::
9,8 %. Brygget på HC norsk honning og 1 g svartpepper pr liter. Etter gjæring tilsatt 2 dl avkok fra kakaonibs (7 g pr liter) kokt i 10 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 3, SG 6
——
Smaker mild lynghonning og pepperen tilfører en fin liten tyngde. God sødme. Kakaoen merkes det ingenting til.

:: Jordbær ::
9,4 %. Brygget på 1/4 HC norsk honning og 3/4 akasiehonning, med saft fra 200 g belgiske jordbær pr liter, kokt i 10 min. Ettersøtet til SG 6.
OG 84, FG 4, SG 6
——
Lite honning å spore i smaken. Småintens, dog silkemyk jordbær. Ingen skarpe kanter, men akkompagnert av alkoholkraft. Pen sødme. Smålig bitterhet. Fyldig ved ørene.

:: Granskudd 2019 ::
11,8 %. Brygget på 2/5 HC norsk honning og 3/5 akasiehonning, med avkok fra 24 g granskudd pr liter, kokt i 30 min.
OG 109, FG 10, SG 9
——
Lukter avdempet røsslynghonning med et snev av granskudd. Smaker avdempet røsslynghonning, der granskuddene skyter inn en ettersmak med lang fløyelsmyk bitterhet. Perfekt sødme. Lang lagring ville gjort den absolutt uimotståelig. Men sikkert vært nok med 20 g granskudd pr liter.

:: Vikingmjød 3 ::
10,2 %. Brygget av 100 % råhonning / røsslynghonning, med 2 g røsslyng pr liter og 0,75 g einerbær pr liter kokt i 60 min + 0,75 g einerbær pr liter kokt i 2 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 0, SG 6
——
Der satt’n, endelig! Nydelig røsslyng, masse smak, perfekt sødme. Perfekt bitterhet så lenge jeg unngår bunnfall.

:: Jordbær og sjokolade ::
10,9 %. Brygget på 1/2 HC norsk honning og 1/2 akasiehonning, med 18 g 70%-sjokolade pr liter og saft fra 150 g norske jordbær pr liter. Ettersøtet til SG 10.
OG 89, FG 4, SG 10
——
Sjokolade blir ingen stor aktør innen mjøden min, verken denne eller den brygget med kakaonibs. Greit, sjokoladen er der, men setter et så lite fotavtrykk at den glatt kunne blitt utelatt. Dette er herved en jordbærmjød tilsatt en idé. God, men ingen sigar. Ingen sure miner. Fin sødme.

:: Acerglyn ::
9,4 %. Brygget på 2/3 akasiehonning og 1/3 mørk lønnesirup. Ettersøtet til SG 6.
OG 76, FG 0, SG 6
——
Helt rund, ingen skarpe kanter. Kunne ikke vært søtere. Blandingen er helt grei, men kunne også brukt litt mindre lønnesirup. Savner ev. noe som kunne bitret drikken litt. Får bekreftet at lønnesirup er verd et besøk.

:: Røsslyngfjell ::
13,1 %. Brygget på 1/4 røsslynghonning og 3/4 fjellhonning, med 1,3 g svartpepper pr liter.
OG 108, FG 8
——
Smaker etter ingrediensene. Digger at den milde fjellhonningen roer den kraftige røsslynghonningen og gir hele mjøden en perfekt balanse. Svartpepperen er litt skarp. Fin sødme.

:: 2017 :: 2018 :: 2019