2019

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Dette er året der jeg ivrer etter å gjøre meg ferdig med eksperimenteringen. Nok må snart være nok. Mjød er en morsom, men skummel hobby. I hvert fall når jeg får holde på i mitt tempo. Og det gjør jeg jo. Hele tiden, sta bukk som jeg er og havresekken så søt som den er. To år med prøving, feiling, gremmelse og veldig mye nytelse skal stedes til hvile.

De beste fra året

:: Akevittmjød ::
11 %. Brygget på 1/2 norsk honning, 1/2 fjellhonning, og potetjuice fra 140g potet pr liter. Etter gjæring tilsatt te av 5g akevittkrydderblanding pr liter. Ettersøtet til SG 10.
OG 90, FG 2, SG 10
——
Fint blandet smak av honning og krydder. Fremtredende karve. God sødme. Alt er fryd, alt er gammen, verden er i balanse. 100 % kjærlighet. Dette er en vinner skapt for måtelig nytelse. Basta.

:: Svartpepper og kakao ::
9,8 %. Brygget på HC norsk honning og 1g svartpepper pr liter. Etter gjæring tilsatt 2 dl avkok fra kakaonibs (7g pr liter) kokt i 10 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 3, SG 6
——
Smaker mild lynghonning og pepperen tilfører en fin liten tyngde. God sødme. Kakaoen merkes det ingenting til.

:: Jordbær ::
9,4 %. Brygget på 1/4 HC norsk honning og 3/4 akasiehonning, med saft fra 200g belgiske jordbær pr liter, kokt i 10 min. Ettersøtet til SG 6.
OG 84, FG 4, SG 6
——
Lite honning å spore i smaken. Småintens, dog silkemyk jordbær. Ingen skarpe kanter, men akkompagnert av alkoholkraft. Pen sødme. Smålig bitterhet. Fyldig ved ørene.

:: Julesatan ::
11 %. Brygget på 1/2 HC norsk honning og 1/2 fjellhonning, med (pr liter) 5g knuste kanelstenger, 1g finkuttet ingefær, 0,7g svartpepper, 0,5g kardemommefrø, 0,3g knust muskattnøtt og 1 stk nellikspiker (pr 5 liter).
OG 87, FG 3, SG 10
——
Det er en overdose ingefær i forhold til de andre ingrediensene. Mjøden er blant de årsbeste, stor, mystisk og intens, men hvor pokker ble det av de andre ingrediensene!? De danner et svakt syngende bakgrunnskor som trenger å bli løftet frem. Her må det lages en ny versjon med mindre ingefær og mer muskatt og nellik, og det brennkvikt. Julen nærmer seg!

:: Granskudd 2019 ::
11,8 %. Brygget på 2/5 HC norsk honning og 3/5 akasiehonning, med avkok fra 24g granskudd pr liter, kokt i 30 min.
OG 109, FG 10, SG 9
——
Lukter avdempet røsslynghonning med et snev av granskudd. Smaker avdempet røsslynghonning, der granskuddene skyter inn en ettersmak med lang fløyelsmyk bitterhet. Perfekt sødme. Lang lagring ville gjort den absolutt uimotståelig. Men sikkert vært nok med 20g granskudd pr liter.

:: Vikingmjød 3 ::
10,2 %. Brygget av 100 % råhonning / røsslynghonning, med 2g røsslyng pr liter og 0,75g einerbær pr liter kokt i 60 min + 0,75g einerbær pr liter kokt i 2 min. Ettersøting til SG 6.
OG 83, FG 0, SG 6
——
Der satt’n, endelig! Nydelig røsslyng, masse smak, perfekt sødme. Perfekt bitterhet så lenge jeg unngår bunnfall.

:: 2017 :: 2018 :: 2019