2018

:: 2017 :: 2018 :: 2019

2018 har vært et definerende og begivenhetsrikt år for mjødbryggingen. Jeg har hatt samme tankegang som ved pizzabakingen (alt må prøves!), men det har vært en smalere sti med mer som kan (og har) gått galt. Av 23 (!) påbegynte har 5 dødd i barsel, dog ingen siste halvår. Jeg har perfeksjonert rutinene og funnet gode smaker.

Selv om jeg ikke kjenner på det samme drivet, forventer jeg at den gode trenden og smaksopplevelsene fortsetter inn i det nye året.

Best

:: Tindved ::
9,6 %. HC ekte honning, tindvedbær

Brygget på HC ekte honning. Etter gjæring tilsatt saft fra tindvedbær (25 g pr liter), kokt i 2 min. Ettersøting til SG 17.
OG 83, FG 0, SG 17
——
Uten bærrestene smaker det lynghonning med en lett bitterhet og sitruspreg. Søtlig, men ikke for. Med bærrestene blir det mer substans, mer bitterhet og (selvsagt) litt mer bærsmak. En smakssak hva som er best.

:: Blåbær ::
11,8 %. HC ekte honning, blåbær
Brygget på HC ekte honning. Etter gjæring tilsatt saft fra blåbær (150 g pr liter). Ettersøting til SG 16.
OG 110, FG 4, SG 16
——
En uke etter flasking var den klar som glass. Etter tre uker var den både ferdigsmakt og drukket opp. Fin blanding av honning og blåbær. Saft fra 150 gram bær pr liter var perfekt, til tross for det abnorme bunnfallet.

:: Juleluring ::
14,2 %. HC fjellhonning

OG 126, FG 18
——
Styrken får blodsirkulasjonen til å øke. Smaker fløyelsmyk, ren, sterk og søt. Styrken mer enn oppveier søtheten.

:: Einerbærmjød ::
12,3 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær
Brygget på 60 % akasiehonning og 40 % røsslynghonning, med 0,6 g einerbær pr liter, kokt i 2 minutter. Ettersøting til SG 10.
OG 94, FG 0, SG 10
——
Ingen smaklige overraskelser med tanke på ingrediensene. Tydelig røsslynghonning, dempet av akasiehonningen. Fin bitterhet fra einerbærene. Ingen alkoholsmak, men kjenner at den er kraftig.

:: Bare honning ::
9,8 %. HC ekte honning
OG 83, FG 8
——
Smaklig vidunderlig. Honningen er selvsagt allestedsnærværende, men helt rund i smaken. Perfekt sødme. Utseendemessig med litt ubetydelig grums. Sikkert blitt helt klar med lang lagring, men for min del totalt uviktig.

:: Granskudd ::
10,6 %. Akasiehonning, granskuddsirup
Brygget på akasiehonning og granskuddsirup (100 g pr liter). Ettersøting til SG 15.
OG 82, FG 0, SG 15.
——
Til å være så enkel har den også alt jeg ønsker: friskhet, bitterhet og smaken av norsk natur. På flere måter er dette den beste jeg har laget, men den er også svært intens. Mulig mindre granskudd hadde vært bedre. Superenkel forskning med 1/3 utvanning bekrefter hypotesen.

:: Vikingmjød 2 ::
9,4 %. Akasie- og røsslynghonning, einerbær, røsslyng
Brygget på 2/3 akasiehonning og 1/3 røsslynghonning, 4 g røsslyng pr liter (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 1,6 g einerbær pr liter (halvene kokt hhv 60- og 2 min).
OG 82, FG 10
——
Klar og ren godsmak av røsslynghonning. Fin bitterhet fra røsslyngen og einerbærene, men kunne med fordel vært litt mindre søt.

Grei

:: Bærekraft ::
11,1 %. Akasiehonning, skogsbær
Brygget på akasiehonning og saft fra 200 g skogsbær pr liter. Ettersøting til SG 12.
OG 89, FG 4, SG 12.
——
Masse bær! Ingen alkoholsmak, men varmer godt i magen. Lettdrukket. Sur/bitterheten fra bærene har mildnet, men er fortsatt svært tydelig. Burde vært litt søtere. Ellers knallgod.

:: Ripsmjød ::
9 %. HC ekte honning, rips
Brygget på HC ekte honning. Etter gjæring tilsatt ripssaft (285 g bær pr liter). Ettersøting til SG 18.
OG 83, FG 0, SG 18
——
Selv om mjøden er svært så rød og klar og fin, er det smaken av honning som er mest dominerende. Ripsen kommer i ettersmaken, og da sammen med en mengde bitterhet. God, men hadde trengt litt mer ettersøting.

:: Stille, mørkt og trist ::
11,1 %. Fjellhonning, kaffe, malt
Brygget på fjellhonning. Etter gjæring blandet ut med 5 dl av 43 g kaffe pr liter, kaldbrygget i 1 døgn (friele cafe noir) og 10 g svart malt pr liter, mesket og kokt. Ettersøting til SG 12.
OG 95, FG 0, SG 12
——
Bitterheten titter mer fram etter mer lagring. Mye kaffe, selvsagt. Kjenner at det er en god kaffedrikk med litt alkohol. Sikkert vært nok med 35 g kaffe pr liter.

:: Viking braggot 3 ::
11 %. Akasiehonning, malt, røsslyng, einerbær
4,25 liter mjød brygget på 1,15 kg akasiehonning, 125 g viking pale ale malt, 54 g muntons crystal malt, 16 g røsslyng kokt i 1 time og 2,3 g einerbær kokt i 1 time.
OG 91, FG 7
——
Smak av røsslyng og malt. Blandingen er behagelig. Mjøden er god, lettdrikkende. Fin kraft fra alkoholen. Fin bitterhet. Maltblandingen sammen med røsslyng gjør smaken litt særegen, men på ingen måte til en nedtur.

Nja …

:: Lakris ::
10 %. HC lyng- og ekte honning, lakris
Brygget på HC lyng- og ekte honning. Etter gjæring tilsatt avkok fra 1,5 stk Kick lakris pr liter. Ettersøting til SG 10.
OG 83, FG 3, SG 10
——
Selv om den har et lite lag med størknet lakris øverst i flasken og ser litt skitten ut, er den god på smak. Mulig den hadde vært bedre med «skikkelig» lakris, men denne er pokker meg ikke verst. Smaker som honning og skitten lakris. Smått kvalmende så kanskje den burde vært bittelitt mindre søt. Liker den som min egen frastøtende unge.

:: Agurkmjød ::
Ca 8 %. Akasiehonning, agurk, jordbær
Brygget på akasiehonning og agurkjuice (5 kg kaldpresset agurk gav 3 liter). Etter gjæring tilsatt saft av 200 g jordbær pr liter. Ettersøting til SG 10.
OG ca 85, FG 6, SG 10
——
Smaker etter ingrediensene; som en blanding mellom agurk og jordbær. Har i seg en fin bitterhet. Akasiehonningen etterlater seg ingen honningsmak. Usikker på hva jeg skal synes. Den er drikkelig, men litt for merkelig. Egner seg mest senere på kvelden, når det ikke er så viktig hva man drikker. Ingenting jeg vil skryte av. Ser for meg at helsefriker kan kjøpe noe slikt for å kunne skryte av å ha drukket noe supernaturlig.

:: Vikingmjød med akasiehonning ::
9 %. Akasiehonning, røsslyng, einerbær
Brygget på akasiehonning, 12 g røsslyng pr liter (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 2 g einerbær pr liter (halvene kokt hhv 60- og 1 min).
OG 85, FG 19
——
Mye smak fra røsslyngen. Med små sipp er den hakket for søt. Med større sup er det bedre balanse, men bitterheten knegger og tørker ut munnen slik at spyttproduksjonen øker. Lettdrukket, selv om den har for tydelig og samtidig subtil bitterhet. Forvirrende.

:: Vikingmjød med røsslynghonning ::
9 %. Røsslynghonning, røsslyng, einerbær
Brygget på røsslynghonning, 12 g røsslyng pr liter (halvene kokt hhv 60- og 15 min), 2 g einerbær pr liter (halvene kokt hhv 60- og 1 min).
OG 85, FG 15
——
Mektig honningsmak. God balanse fra bitterheten, men det hadde greid seg med halvparten av både honningsmak og bitterhet. Eller en tredel.

:: Viking braggot 2, med kullsyre ::
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
4,5 liter mjød brygget på 900 g viking pale ale malt, 100 g muntons crystal malt, 250 g røsslynghonning, 2,7 g einerbær kokt i 1 time, 9 g røsslyng kokt i 1 time og saft tilsvarende 18 g skogsbær.
OG 60, FG 13
——
Den smaker nesten etter intensjonen; som en bærøl med litt honning. Men sur/bitterheten fra bærene er overtydelig. Sikkert vært nok med 1/4 av bærmengden. Fin kullsyre.

:: Viking braggot 2, uten kullsyre ::
6,1 %. Malt, røsslynghonning, røsslyng, einerbær, skogsbær
4,5 liter mjød brygget på 900 g viking pale ale malt, 100 g muntons crystal malt, 250 g røsslynghonning, 2,7 g einerbær kokt i 1 time, 9 g røsslyng kokt i 1 time og saft tilsvarende 18 g skogsbær.
OG 60, FG 13
——
Tam, kjedelig og malt-preget. Honningen vekker litt interesse, men understreker at ølen / mjøden trenger mer bitterhet. Eller mer av alt. Det lille som kjennes av malt innrømmer at dette er en braggot, men gir ingen god følelse. Bærene frisker litt opp, men er likevel utydelig. Ingen kommer langveisfra for å smake denne. Blah.

:: 2017 :: 2018 :: 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *